Z našich cest za organizacemi

Rozhodli jsme se rozšířit kolonku Aktuality o informace z některých cest za organizacemi, které naše nadace podporuje. Setkání  s lidmi, kteří v nich pracují, vnímáme jako velmi přínosné pro naši práci a touto cestou se pokusíme vám je přiblížit.

Návštěva v klubovně organizace Naděje pro všechny
Čekám na vlak do Ostravy, je 12 stupňů pod nulou a já jedu navštívit organizaci Naděje pro všechny, kterou naše nadace opakovaně podpořila. V tomto mrazivém únorovém dni se v ostravské klubovně schází asi 20 dětí (spíše mladých dospělých) s mentálním a jiným postižení k nácviku divadelního představení s mafiánskou tematikou. Nejprve zhlédnu ještě zkoušku kapely Mentallica a pak už se nácvik  představení rozjíždí naplno. Jsem překvapena, jak "herci" zvládají svoje role i text, všichni se baví. O přestávkách se tancuje, připadám si jako na večírku. Také mám trochu času si popovídat s Hanou Hubaczovou, předsedkyní spolku, i některými rodiči o jejich práci i naší další podpoře. V pozdních večerních hodinách opouštím Ostravu a jsem přesvědčená, že chystaná divadelní premiéra bude mít úspěch.
Marcela

Návštěva olomouckého Tyflocentra
Vyrážím vlakem do olomouckého Tyflocentra.  U zastávky tramvaje na mě čeká pan Helísek, fundraiser, na jehož plat přispíváme. Pan Helísek je vozíčkář, cestou si povídáme o jeho novém koníčku - jízdě na handbiku a vůbec o kráse jízdy na jakémkoliv kole. V organizaci se pak setkávám s paní ředitelkou a její zástupkyní. Probíráme fungování organizace, podmínky našeho grantu a v neposlední řadě úspěchy a plány na poli fundraisingu. Pak jdeme do sociální firmy Ergones, kde na nás čeká její vedoucí a spolu s kolegy mi přibližují svoji práci: prodej kompenzačních pomůcek, výrobu keramiky, potisk reklamních předmětů a pro mě velmi zajímavou výuku jazyků přes skype, skvělý nápad pro ty, kdo se chtějí učit cizí jazyk a z různých důvodů při tom nechtějí opustit teplo svého domova. Musím přiznat, že až při této návštěvě jsem si plně uvědomila, kolik různých činností Tyflocentrum provozuje a v jakých skromných podmínkách vedle sebe pracuje několik lidí s postižením zraku najednou. Takto se naplňuje motto olomouckého Tyflocentra: "70% nevidomých a slabozrakých nemá práci. My to měníme." Držím jim palce a jsem ráda, že jim můžeme pomáhat.
Šárka

Rok se s rokem sešel a na světě je nová výroční zpráva naší nadace Více...
Nadace člověk člověku vyhlašuje dne 30.4.2018 grantové řízení.
Před pár dny jsme navštívili pobočku Tyfloservisu v Jihlavě pomáhající nevidomým a zrakově postiženým a při cestě jsme se také zúčastnili zápasu malé kopaně v Tišnově, kde hrál tým námi podporovaného Romstaru. Více...
Minulý týden jsme navštívili dvě velmi rozdílné organizace: dětský domov a hospic. Jeden den jsme v dětském domově řešili osudy děti, které mají celý život před sebou,  druhý den jsme v hospici řešili problémy pacientů, kteří mají před sebou pár posledních dnů života.